LAKTOPOL

KILKA SŁÓW O FIRMIE

POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ

Laktopol

Laktopol funkcjonuje od ponad 30 lat. Obecnie zakres działalności zakładu produkcyjnego w Suwałkach obejmuje pełen proces – od skupu mleka, poprzez przetwórstwo i produkcję, aż po dystrybucję krajową i zagraniczną. Laktopol to lider na rynku produktów mleczno-tłuszczowych typu instant, jeden z największych eksporterów, głównie do krajów afrykańskich.

Laktopol to firma o ugruntowanej pozycji na rynku, dająca pełną gwarancję, satysfakcję i możliwość rozwoju wszystkim pracownikom.
Laktopol to zespół technologów, handlowców, managerów oraz rozbudowany dział kontroli jakości. To zespół gotowy zrealizować każde zamówienie.

 

W Laktopolu produkujemy wyroby najwyższej jakości, której oczekują od nas klienci. Gwarantujemy im bezpieczeństwo oraz zadowolenie, a naszym celem jest utrzymanie znaczącej pozycji na rynku producentów i eksporterów.

 

Nasza polityka to bezpieczeństwo żywności, gwarancja najwyższej jakości, rozwój technologii i innowacyjność, ciągły wzrost popytu i stałe miejsce w czołówce przedsiębiorstw mleczarskich.

LAT DOŚWIADCZENIA
NA RYNKU

HISTORIA LAKTOPOLU

1989

Powstanie Laktopolu jako pierwszego prywatnego zakładu mleczarskiego

1995

Podjęcie się przemysłowego zagospodarowania serwatki

1998

Przystosowanie do nowych warunków produkcji związanych z wymogami Dyrektywy Europejskiej 92/42/EEC. Wdrożenie nowoczesnej technologii przerobu serwatki. Laktopol zostaje jedynym polskim producentem laktozy i koncentratu białek serwatkowych

2000

Nabycie udziałów w spółce Mitex-Łosice (obecnie Laktopol-A) – aktualnie czołowego producenta masła i serwatki oraz produktów UHT

2005

Modernizacja urządzeń suszarniczych – zwiększenie wydajności o połowę

2008

Uruchomienie jednej z największych i najnowocześniejszych instalacji suszarniczo-wyparnych w Europie Wschodniej

2015

Rozpoczęcie produkcji preparatu mleczno-tłuszczowego instant (ang. Instant Fat-Filled Milk Powder) i podwajanie jej sukcesywnie co roku

2016

Uruchomienie skupu mleka z gospodarstw indywidualnych pod szyldem PPHU Laktopol w Suwałkach

2017

Powołanie Fundacji Laktolegis udzielającej pomocy prawnej rolnikom w sytuacjach będących wynikiem działań bądź zaniechań instytucji państwowych, urzędów oraz innych podmiotów gospodarczych

2018

Rozpoczęcie produkcji aglomerowanej maltodekstryny w proszku

2018

Osiągnięcie rekordowej produkcji Instant Fat Filled Milk Powder

2019

Modernizacja urządzeń suszarniczych oraz laboratorium

2019

Zdobycie tytułu Innowacyjny Klient Banku BNP Paribas w kategorii ekspansja międzynarodowa

2020

Laktopol w „Złotej Setce Polskiego Rolnictwa” – prestiżowym rankingu tygodnika „Wprost”

2021-2022

Utrzymanie produkcji i zatrudnienia na wysokim poziomie mimo skomplikowanej sytuacji na świecie

2022

Zdobycie tytułu „Wybitny Eksporter Roku 2022” przyznawanego przez Stowarzyszenie Eksporterów Polskich

2022

Zakup Zakładu Produkcyjnego w Bielsku Podlaskim

2022

Zdobycie 9. miejsca przez Grupę Polindus-Laktopol w kategorii największe firmy mleczarskie w Polsce wg rankingu „Forum Mleczarskiego”

LATA W BRANŻY MLECZARSKIEJ

LITRÓW PRZEROBU ROCZNIE

LAKTOPOL
W LICZBACH

TON PROSZKÓW DZIENNIE

TON PROSZKÓW ROCZNIE

NASZE CELE

  • utrzymanie znaczącej pozycji na rynku producentów i eksporterów
  • nieustanny rozwój technologii
  • ciągły wzrost popytu

KRAJE EKSPORTOWE