PPHU Laktopol Sp. z o.o.
Zakład Produkcyjny Nr 1, ul. Wojska Polskiego 110 C,
16-400 Suwałki
PPHU Laktopol Sp. z o.o.
Zakład Produkcyjny Nr 1, ul. Wojska Polskiego 110 C,
16-400 Suwałki
NASZE WYROBY
Instant Fat Filled Milk Powder – preparat mleczno-tłuszczowy instant to doskonały zamiennik mleka pełnego w proszku.
Fat filled milk powder instant uzyskany jest na drodze suszenia rozpyłowego odpowiednio dobranych składników, które decydują o najwyższej jakości i właściwościach tego produktu.
Dodatkowo w czasie suszenia poddajemy go procesowi, dzięki któremu zwilżalność i rozpuszczalność jest natychmiastowa, czyli uzyskujemy produkt typu instant.
Dzięki opracowanej przez nas unikalnej technologii produkt posiada wiele szczególnych właściwości cenionych wśród naszych odbiorców:
– słodki, stabilny, bogaty, mleczny smak
– błyskawiczną rozpuszczalność, świetną zwilżalność
– lepszą odporność na jełczenie
– dłuższy okres przydatności do spożycia
– mniej rygorystyczne warunki przechowywania
– jest konkurencyjną cenowo alternatywą dostępną dla wszystkich
Poziom tłuszczu we wszystkich produktach wynosi ok. 28%. Dlatego to poziom białka decyduje o tym, w jakiej roli najlepiej sprawdzi się nasz produkt.
Posiadamy w ofercie: IFFMP 24 – 26% białka, 20% białka, 14% białka, 4% białka.
Opakowanie:
worki 25 kg i 12.5 kg, big bagi
ZASTOSOWANIE:
DairyLak to nasz najnowszy produkt z grupy fat filled powder instant.
Jest produktem o doskonałej rozpuszczalności na zimno i na ciepło. Jest też idealnym składnikiem do standaryzacji białka innych produktów mlecznych w proszku typu instant.
To proszek uzyskany na drodze suszenia rozpyłowego odpowiednio dobranych składników.
Dodatkowo poddany jest on procesowi, dzięki któremu zwilżalność i rozpuszczalność jest natychmiastowa, czyli uzyskujemy produkt typu instant.
Zawartość tłuszczu wynosi 28%, białko natomiast jest na poziomie ok. 4%.
Dzięki naszej technologii produkt posiada wiele szczególnych właściwości cenionych wśród naszych odbiorców:
– słodki, stabilny, bogaty, mleczny smak
– błyskawiczną rozpuszczalność, świetną zwilżalność
– lepszą odporność na jełczenie
– dłuższy okres przydatności do spożycia
– mniej rygorystyczne warunki przechowywania
– jest konkurencyjny cenowo, dostępny dla wszystkich
Opakowanie:
worki 25 kg, big bagi
ZASTOSOWANIE:
To typowy proszek mleczny, znany na całym świecie. Laktopol ma go w swojej ofercie od ponad 30 lat – niemal odkąd powstała proszkownia w Suwałkach. Jest to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj dostępnego sproszkowanego mleka.
Otrzymujemy je poprzez wysuszenie pasteryzowanego odtłuszczonego mleka metodą rozpyłową. Tłuszcz mleczny zredukowany jest do 1,5%, a poziom wody nie przekracza 4%.
Rozwój technologii w przemyśle mleczarskim pozwala dostarczyć coraz bardziej zaawansowane i zróżnicowane wersje tego produktu.
W zależności od użytej temperatury w procesie produkcyjnym uzyskujemy mleko w proszku w trzech poziomach obróbki cieplnej:
LH – niskodogrzewane
MH – średniodogrzewane
HH – wysokodogrzewane
Opakowanie:
worki 25 kg, big bagi
ZASTOSOWANIE:
Mleko w proszku odtłuszczone instant jest uzyskiwane ze świeżego pasteryzowanego mleka, poddanego zagęszczeniu i suszeniu metodą rozpyłową.
Dodatkowo w czasie suszenia poddajemy go procesowi, dzięki któremu zwilżalność i rozpuszczalność jest natychmiastowa, czyli uzyskujemy produkt typu instant.
Produkt ma bardzo dobrą zwilżalność, rozpuszcza się w wodzie w kilka sekund, szybciej niż standardowe mleko odtłuszczone w proszku.
Tłuszcz mleczny zredukowany jest do 1,5%, a poziom wody nie przekracza 4% – dzięki temu gwarantujemy 24-miesięczny okres przydatności do spożycia.
Opakowanie:
worki 25 kg, big bagi
ZASTOSOWANIE:
Mleko pełne w proszku jest otrzymywane poprzez pasteryzację, odparowanie i wysuszenie mleka pełnego uzyskując sypki, jednorodny proszek o lekko kremowej barwie.
Zawartość tłuszczu – min. 26%.
Opakowanie:
worki 25 kg
ZASTOSOWANIE:
Maślanka w proszku jest uzyskiwana poprzez rozpyłowe suszenie płynnej, słodkiej maślanki pozyskanej przy produkcji masła.
Posiada smak zbliżony do mleka odtłuszczonego w proszku.
Opakowanie:
worki 25 kg
ZASTOSOWANIE:
Permeat mleczny w proszku jest uzyskiwany z mleka odtłuszczonego na drodze ultrafiltracji lub mikrofiltracji, zagęszczenia, krystalizacji i suszenia rozpyłowego.
Może służyć do standaryzacji produktów mlecznych oraz być wykorzystany jako zamiennik laktozy.
Opakowanie:
worki 25 kg, big bagi
ZASTOSOWANIE:
Serwatka w proszku powstaje z serwatki podpuszczkowej na drodze odparowania wody i wysuszenia rozpyłowego po uprzednim jej zagęszczeniu i krystalizacji.
Posiada wiele właściwości zdrowotnych, ma szerokie zastosowanie i duże uznanie na rynku.
Głównym składnikiem serwatki jest laktoza, ale najcenniejsze są bardzo dobrze przyswajalne białka serwatkowe.
Opakowanie:
worki 25 kg, big bagi
ZASTOSOWANIE:
Dzięki uruchomieniu jednej z najnowocześniejszych proszkowni i dzięki modernizacji starszych urządzeń mamy możliowść produkcji serwatki w proszku typu instant – bardzo szybko rozpuszczalnej.
Serwatka w proszku instant powstaje w wyniku wysuszenia serwatki podpuszczkowej przy użyciu procesu suszenia instant.
Posiada wiele właściwości zdrowotnych, ma szerokie zastosowanie i duże uznanie na rynku.
Głównym składnikiem serwatki jest laktoza, ale najcenniejsze są bardzo dobrze przyswajalne białka serwatkowe.
Opakowanie:
worki 25 kg, big bagi
ZASTOSOWANIE:
Serwatka w proszku kwasowa to produkt powstały w wyniku wysuszenia serwatki pochodzącej z produkcji serów twarogowych.
Jej podstawowym składnikiem jest laktoza. W jej skład wchodzą też cenne białka serwatkowe i minerały. Proszek ten w porównaniu ze standardową serwatką w proszku charakteryzuje się niższą zawartością laktozy, większą zawartością soli mineralnych.
To naturalny regulator kwasowości.
Proszek jest sypki, o barwie lekko kremowej oraz smaku bardziej kwaśnym niż słonym.
Opakowanie:
worki 25 kg, big bagi
ZASTOSOWANIE:
Demineralizowana serwatka w proszku to produkt o znacząco zredukowanym słonym smaku, co umożliwia szersze wykorzystanie w przemyśle spożywczym.
Pochodzi z serwatki podpuszczkowej poddanej procesowi demineralizacji i suszenia rozpyłowego.
Poprzez częściowe usunięcie soli mineralnych znacząco redukuje się słony smak, co umożliwia szersze wykorzystanie w przemyśle spożywczym.
Demineralizowana serwatka w proszku może być zamiennikiem mleka w proszku.
Opakowanie:
worki 25 kg, big bagi
ZASTOSOWANIE:
Serwatka w proszku o smaku jogurtowym to specjalnie wyselekcjonowana kompozycja serwatek oraz odpowiednio dobranego aromatu. Dzięki temu proszek ma wiele naturalnych, prozdrowotnych walorów, zyskuje także wyrazisty, jogurtowy smak oraz charakterystyczny zapach.
Opakowanie:
worki 25 kg, big bagi
ZASTOSOWANIE:
Permeat serwatki w proszku to produkt powstały poprzez suszenie metodą rozpyłową płynnego permeatu serwatki.
Opakowanie:
worki 25 kg
ZASTOSOWANIE:
Laktoza spożywcza to cukier mlekowy wyprodukowany z serwatki podpuszczkowej powstającej przy produkcji sera.
Ma postać sypkiego proszku o barwie białej do lekko żółtej i zawartości 99% laktozy.
Jest to cukier redukujący, o słodkości czterokrotnie mniejszej niż słodkość sacharozy.
Opakowanie:
worki 25 kg
ZASTOSOWANIE:
Olakta 76 jest jednym z naszych pierwszych preparatów tłuszczowych produkowanych od ponad 20 lat w naszym zakładzie w Suwałkach.
To proszek uzyskany na drodze suszenia rozpyłowego odpowiednio dobranych płynnych składników.
W swoim składzie ma 76% tłuszczu roślinnego. Jest doskonałym nośnikiem tłuszczowym, pomaga w utrzymaniu funkcji emulgujących, stabilizujących, napowietrzających żywność.
Posiada neutralny smak i zapach oraz właściwości zabielające.
Cechuje się białokremową, jednolitą barwą.
Nasza baza tłuszczowa w postaci sproszkowanej:
– jest wygodniejsza w użyciu
– nie wymaga specjalnych warunków przechowywania
– posiada dłuższy okres przydatności do spożycia niż produkt w postaci płynnej
Opakowanie:
worki 20 kg
ZASTOSOWANIE:
Olmil 26 to doskonały zamiennik mleka pełnego w proszku, doskonały nośnik tłuszczu.
Preparat mleczno-tłuszczowy uzyskany jest na drodze suszenia rozpyłowego płynnej, starannie dobranej kompozycji składników mlecznych z tłuszczem roślinnym.
Zawiera 26% tłuszczu.
To właśnie nadaje naszemu produktowi szczególnych właściwości cenionych wśród naszych odbiorców:
– słodki, stabilny, bogaty, mleczny, kremowy smak
– lepsza odporność na jełczenie
– dłuższy okres trwałości
– mniej rygorystyczne warunki składowania dzięki temu większa dostępność
– konkurencyjna cenowo alternatywa dostępna dla wszystkich
Poziom białka w zależności od zastosowania i zapotrzebowania odbiorcy to 20% lub 10%.
Opakowanie:
worki 25 kg, big bagi
ZASTOSOWANIE:
Olmil S50 to doskonała baza tłuszczowa w proszku, z możliwością zastosowania niemal w całym przemyśle spożywczym.
To odpowiednio dobrana kompozycja serwatek, rafinowanego tłuszczu roślinnego i emulgatorów, wysuszona metodą rozpyłową.
Zawiera 50% tłuszczu.
OLMIL S50 dzięki sproszkowanej postaci stosowanej jako baza tłuszczowa:
– jest wygodniejszy w użyciu
– nie wymaga chłodniczych warunków przechowywania
– posiada dłuższy okres przydatności do spożycia
Opakowanie:
worki 25 kg, big bagi
ZASTOSOWANIE:
Proszek mleczny piekarniczy to kompozycja specjalnie dobranych, naturalnych składników mlecznych.
Jest doskonałym zamiennikiem mleka w proszku, nadaje wyrobom piekarniczym odpowiedni smak, kolor i strukturę.
Opakowanie:
worki 25 kg
ZASTOSOWANIE:
Proszek mleczny cukierniczy to kompozycja specjalnie dobranych, naturalnych składników mlecznych.
To doskonały zamiennik mleka w proszku odtłuszczonego, nadaje wyrobom piekarniczym odpowiedni smak, kolor i teksturę.
Opakowanie:
worki 25 kg
ZASTOSOWANIE:
Proszek karmelowy to produkt nietypowy, inny od pozostałych naszych wyrobów.
Proszek ciemny, brązowy, pełen karmelowej słodyczy i aromatu toffi. Kusi smakiem i zapachem.
Jest uzyskiwany na drodze suszenia rozpyłowego starannie dobranej mieszanki tłuszczu roślinnego, mleka w proszku, cukru, karmelu, aromatu toffi.
Posiada wyjątkowy smak i zapach.
Zawartość tłuszczu 22%.
Opakowanie:
worki 25 kg
ZASTOSOWANIE:
To produkt o jasnobrązowej barwie i karmelowym, lekko słonym naturalnym smaku.
Jest uzyskiwany na drodze suszenia rozpyłowego starannie dobranej mieszanki tłuszczu roślinnego, serwatki w proszku, cukru, karmelu, aromatu toffi i soli.
Posiada bardziej wyrazisty smak słono-karmelowy.
Zawartość tłuszczu 22 %.
Opakowanie:
worki 25 kg
ZASTOSOWANIE:
Proszek serowy to sproszkowana forma sera.
Zawiera min. 98% sera.
Jest sypki, o barwie lekko kremowej, smaku i zapachu typowego dla sera .
Opakowanie:
worki 25 kg
ZASTOSOWANIE:
Wykwalifikowany zespół technologów, pracowników produkcji i laboratorium oraz wieloletnie doświadczenie w dziedzinie proszkarstwa pozwala nam przygotować produkty jak najlepszej jakości będące odpowiedzią na indywidualne potrzeby odbiorców.
Nasze mieszanki mogą być kompozycją specjalnie dobranych, naturalnych składników mlecznych w zależności od wymagań klienta.
Opakowania:
worki 25 kg i 12.5 kg, big bagi
ZASTOSOWANIE: