Produkty
image
image

PRODUKTY

NASZE WYROBY

arrow

POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ

image
image

Fat filled milk powder instant

Instant Fat Filled Milk Powder –  preparat mleczno-tłuszczowy instant to doskonały zamiennik mleka pełnego w proszku.

Fat filled milk powder instant uzyskany jest na drodze suszenia rozpyłowego odpowiednio dobranych składników, które decydują o najwyższej jakości i właściwościach tego produktu.

Dodatkowo w czasie suszenia poddajemy go procesowi, dzięki któremu zwilżalność i rozpuszczalność jest natychmiastowa, czyli uzyskujemy produkt typu instant.

Dzięki opracowanej przez nas unikalnej technologii produkt posiada wiele szczególnych właściwości cenionych wśród naszych odbiorców:

– słodki, stabilny, bogaty, mleczny smak

– błyskawiczną rozpuszczalność, świetną zwilżalność

– lepszą odporność na jełczenie

– dłuższy okres przydatności do spożycia

– mniej rygorystyczne warunki przechowywania

– jest konkurencyjną cenowo alternatywą dostępną dla wszystkich

Poziom tłuszczu we wszystkich produktach wynosi ok. 28%. Dlatego to poziom białka decyduje o tym, w jakiej roli najlepiej sprawdzi się nasz produkt.

 

Posiadamy w ofercie: IFFMP 24 – 26% białka, 20% białka, 14% białka, 4% białka.

 

Opakowanie:

worki 25 kg i 12.5 kg, big bagi

ZASTOSOWANIE:

image
lody
image
cukiernictwo
image
napoje mleczne
image
jogurty
image
piekarnictwo
image
zabielanie kawy i herbaty
image
analogi sera
image

Fat filled powder instant – DairyLak

DairyLak to nasz najnowszy produkt z grupy fat filled powder instant.

Jest produktem o doskonałej rozpuszczalności na zimno i na ciepło. Jest też idealnym składnikiem do standaryzacji białka innych produktów mlecznych w proszku typu instant.

To proszek uzyskany na drodze suszenia rozpyłowego odpowiednio dobranych składników.

Dodatkowo poddany jest on procesowi, dzięki któremu zwilżalność i rozpuszczalność jest natychmiastowa, czyli uzyskujemy produkt typu instant.

Zawartość tłuszczu wynosi 28%, białko natomiast jest na poziomie ok. 4%.

Dzięki naszej technologii produkt posiada wiele szczególnych właściwości cenionych wśród naszych odbiorców:

– słodki, stabilny, bogaty, mleczny smak

– błyskawiczną rozpuszczalność, świetną zwilżalność

– lepszą odporność na jełczenie

– dłuższy okres przydatności do spożycia

– mniej rygorystyczne warunki przechowywania

– jest konkurencyjny cenowo, dostępny dla wszystkich

 

Opakowanie:

worki 25 kg, big bagi

ZASTOSOWANIE:

image
zabielanie kawy i herbaty
image
piekarnictwo
image
cukiernictwo
image

Mleko w proszku odtłuszczone

To typowy proszek mleczny, znany na całym świecie. Laktopol ma go w swojej ofercie od ponad 30 lat – niemal odkąd powstała proszkownia w Suwałkach. Jest to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj dostępnego sproszkowanego mleka.

Otrzymujemy je poprzez wysuszenie pasteryzowanego odtłuszczonego mleka metodą rozpyłową. Tłuszcz mleczny zredukowany jest do 1,5%, a poziom wody nie przekracza 4%.

Rozwój technologii w przemyśle mleczarskim pozwala dostarczyć coraz bardziej zaawansowane i zróżnicowane wersje tego produktu.

W zależności od użytej temperatury w procesie produkcyjnym uzyskujemy mleko w proszku w trzech poziomach obróbki cieplnej:

LH – niskodogrzewane

MH – średniodogrzewane

HH – wysokodogrzewane

 

Opakowanie:

worki 25 kg, big bagi

ZASTOSOWANIE:

image
lody
image
piekarnictwo
image
cukiernictwo
image
ciastkarstwo
image
jogurty
image
odżywki oraz mleczne mieszanki dla niemowląt
image
przemysł mięsny
image
koncentraty spożywcze
image

Mleko w proszku odtłuszczone instant

Mleko w proszku odtłuszczone instant jest uzyskiwane ze świeżego pasteryzowanego mleka, poddanego zagęszczeniu i suszeniu metodą rozpyłową.

Dodatkowo w czasie suszenia poddajemy go procesowi, dzięki któremu zwilżalność i rozpuszczalność jest natychmiastowa, czyli uzyskujemy produkt typu instant.

Produkt ma bardzo dobrą zwilżalność, rozpuszcza się w wodzie w kilka sekund, szybciej niż standardowe mleko odtłuszczone w proszku.

Tłuszcz mleczny zredukowany jest do 1,5%, a poziom wody nie przekracza 4% – dzięki temu gwarantujemy 24-miesięczny okres przydatności do spożycia.

 

Opakowanie:

worki 25 kg, big bagi

ZASTOSOWANIE:

image
lody
image
napoje mleczne
image
cukiernictwo
image
sosy
image
koncentraty spożywcze
image
dania typu instant
image

Mleko w proszku pełne

Mleko pełne w proszku jest otrzymywane poprzez pasteryzację, odparowanie i wysuszenie mleka pełnego uzyskując sypki, jednorodny proszek o lekko kremowej barwie.

Zawartość tłuszczu – min. 26%.

 

Opakowanie:

worki 25 kg

ZASTOSOWANIE:

image
piekarnictwo
image
cukiernictwo
image
napoje mleczne
image
kremy, mrożone desery
image
sosy
image
wyroby garmażeryjne i delikatesowe
image

Maślanka w proszku

Maślanka w proszku jest uzyskiwana poprzez rozpyłowe suszenie płynnej, słodkiej maślanki pozyskanej przy produkcji masła.

Posiada smak zbliżony do mleka odtłuszczonego w proszku.

 

Opakowanie:

worki 25 kg

ZASTOSOWANIE:

image
piekarnictwo
image
cukiernictwo
image
sosy
image
napoje mleczne
image
kremy, mrożone desery
image
wyroby garmażeryjne
image

Permeat mleczny w proszku

Permeat mleczny w proszku jest uzyskiwany z mleka odtłuszczonego na drodze ultrafiltracji  lub mikrofiltracji, zagęszczenia, krystalizacji i suszenia rozpyłowego.

Może służyć do standaryzacji produktów mlecznych oraz być wykorzystany jako zamiennik laktozy.

 

Opakowanie:

worki 25 kg, big bagi

ZASTOSOWANIE:

image
piekarnictwo
image
ciastka
image
cukierki
image
jogurty
image
napoje
image
sery przetworzone
image
wyroby garmażeryjne
image

Serwatka w proszku

Serwatka w proszku powstaje z serwatki podpuszczkowej na drodze odparowania wody i wysuszenia rozpyłowego po uprzednim jej zagęszczeniu i krystalizacji.

Posiada wiele właściwości zdrowotnych, ma szerokie zastosowanie i duże uznanie na rynku.

Głównym składnikiem serwatki jest laktoza, ale najcenniejsze są bardzo dobrze przyswajalne białka serwatkowe.

 

Opakowanie:

worki 25 kg, big bagi

ZASTOSOWANIE:

image
lody
image
jogurty
image
ciastka
image
pieczywo
image
sery
image
desery, nadzienia kremowe
image
napoje mleczne
image
produkcja mięsna
image
produkcja odżywek do żywienia medycznego, odżywki dla sportowców
image
produkcja pasz dla zwierząt
image

Serwatka w proszku instant

Dzięki uruchomieniu jednej z najnowocześniejszych proszkowni i dzięki modernizacji starszych urządzeń mamy możliowść produkcji serwatki w proszku typu instant – bardzo szybko rozpuszczalnej.

Serwatka w proszku instant powstaje w wyniku wysuszenia serwatki podpuszczkowej przy użyciu procesu suszenia instant.

Posiada wiele właściwości zdrowotnych, ma szerokie zastosowanie i duże uznanie na rynku.

Głównym składnikiem serwatki jest laktoza, ale najcenniejsze są bardzo dobrze przyswajalne białka serwatkowe.

 

Opakowanie:

worki 25 kg, big bagi

ZASTOSOWANIE:

image

Serwatka w proszku kwasowa

Serwatka w proszku kwasowa to produkt powstały w wyniku wysuszenia serwatki pochodzącej z produkcji serów twarogowych.

Jej podstawowym składnikiem jest laktoza. W jej skład wchodzą też cenne białka serwatkowe i minerały. Proszek ten w porównaniu ze standardową serwatką w proszku charakteryzuje się niższą zawartością laktozy, większą zawartością soli mineralnych.

To naturalny regulator kwasowości.

Proszek jest sypki, o barwie lekko kremowej oraz smaku bardziej kwaśnym niż słonym.

 

Opakowanie:

worki 25 kg, big bagi

ZASTOSOWANIE:

image
piekarnictwo
image
cukiernictwo
image
komponent do pasz
image

Serwatka w proszku demineralizowana

Demineralizowana serwatka w proszku to produkt o znacząco zredukowanym słonym smaku, co umożliwia szersze wykorzystanie w przemyśle spożywczym.

Pochodzi z serwatki podpuszczkowej poddanej procesowi demineralizacji i suszenia rozpyłowego.

Poprzez częściowe usunięcie soli mineralnych znacząco redukuje się słony smak, co umożliwia szersze wykorzystanie w przemyśle spożywczym.

Demineralizowana serwatka w proszku może być zamiennikiem mleka w proszku.

 

Opakowanie:

worki 25 kg, big bagi

ZASTOSOWANIE:

image
lody
image
pieczywo
image
cukierki
image
ciastka
image
jogurty
image
napoje
image
sery przetworzone
image
wyroby garmażeryjne
image

Serwatka w proszku o smaku jogurtowym

Serwatka w proszku o smaku jogurtowym to specjalnie wyselekcjonowana kompozycja serwatek oraz odpowiednio dobranego aromatu. Dzięki temu proszek ma wiele naturalnych, prozdrowotnych walorów, zyskuje także wyrazisty, jogurtowy smak oraz charakterystyczny zapach.

 

Opakowanie:

worki 25 kg, big bagi

ZASTOSOWANIE:

image
pieczywo
image
lody
image
jogurty
image
napoje
image
ciastka
image
cukierki
image
desery, kremowe nadzienia
image
produkcja mieszanek
image
produkcja koncentratów spożywczych
image

Permeat serwatki w proszku

Permeat serwatki w proszku to produkt powstały poprzez suszenie metodą rozpyłową płynnego permeatu serwatki.

 

Opakowanie:

worki 25 kg

 

ZASTOSOWANIE:

image
pieczywo
image
lody
image
ciastka
image
napoje
image
cukierki
image
pasze
image

Laktoza spożywcza

Laktoza spożywcza to cukier mlekowy wyprodukowany z serwatki podpuszczkowej powstającej przy produkcji sera.

Ma postać sypkiego proszku o barwie białej do lekko żółtej i zawartości 99% laktozy.

Jest to cukier redukujący, o słodkości czterokrotnie mniejszej niż słodkość sacharozy.

 

Opakowanie:

worki 25 kg

ZASTOSOWANIE:

image
piekarnictwo
image
cukiernictwo
image
przemysł mięsny
image
koncentraty spożywcze
image
przemysł farmaceutyczny
image
przemysł pirotechniczny
image

Olakta 76 Preparat tłuszczowo-białkowy

Olakta 76 jest jednym z naszych pierwszych preparatów tłuszczowych produkowanych od ponad 20 lat w naszym zakładzie w Suwałkach.

To proszek uzyskany na drodze suszenia rozpyłowego odpowiednio dobranych płynnych składników.

W swoim składzie ma 76% tłuszczu roślinnego. Jest doskonałym nośnikiem tłuszczowym, pomaga w utrzymaniu funkcji emulgujących, stabilizujących, napowietrzających żywność.

Posiada neutralny smak i zapach oraz właściwości zabielające.
Cechuje się białokremową, jednolitą barwą.

Nasza baza tłuszczowa w postaci sproszkowanej:

– jest wygodniejsza w użyciu

– nie wymaga specjalnych warunków przechowywania

– posiada dłuższy okres przydatności do spożycia niż produkt w postaci płynnej

 

Opakowanie:

worki 20 kg

ZASTOSOWANIE:

image
piekarnictwo
image
cukiernictwo
image
zupy
image
sosy
image
lody
image
koncentraty spożywcze
image
suche mieszanki
image

Olmil 26 Preparat mleczno-tłuszczowy

Olmil 26 to doskonały zamiennik mleka pełnego w proszku, doskonały nośnik tłuszczu.

Preparat mleczno-tłuszczowy uzyskany jest na drodze suszenia rozpyłowego płynnej, starannie dobranej kompozycji składników mlecznych z tłuszczem roślinnym.

Zawiera 26% tłuszczu.

To właśnie nadaje naszemu produktowi szczególnych właściwości cenionych wśród naszych odbiorców:

– słodki, stabilny, bogaty, mleczny, kremowy smak

– lepsza odporność na jełczenie

– dłuższy okres trwałości

– mniej rygorystyczne warunki składowania dzięki temu większa dostępność

– konkurencyjna cenowo alternatywa dostępna dla wszystkich

 

Poziom białka w zależności od zastosowania i zapotrzebowania odbiorcy to 20% lub 10%.

 

Opakowanie:

worki 25 kg, big bagi

ZASTOSOWANIE:

image
lody
image
napoje mleczne
image
cukiernictwo
image
piekarnictwo
image
koncentraty mleczne
image
suche mieszanki
image

Olmil S50 Preparat serwatkowo-tłuszczowy

Olmil S50 to doskonała baza tłuszczowa w proszku, z możliwością zastosowania niemal w całym przemyśle spożywczym.

To odpowiednio dobrana kompozycja serwatek, rafinowanego tłuszczu roślinnego i emulgatorów, wysuszona metodą rozpyłową.

Zawiera 50% tłuszczu.

OLMIL S50 dzięki sproszkowanej postaci stosowanej jako baza tłuszczowa:

– jest wygodniejszy w użyciu

– nie wymaga chłodniczych warunków przechowywania

– posiada dłuższy okres przydatności do spożycia

 

Opakowanie:

worki 25 kg, big bagi

ZASTOSOWANIE:

image
piekarnictwo
image
cukiernictwo
image
produkcja zup
image
produkcja sosów
image
produkcja koncentratów spożywczych
image
suche mieszanki
image

Proszek mleczny piekarniczy

Proszek mleczny piekarniczy to kompozycja specjalnie dobranych, naturalnych składników mlecznych.

Jest doskonałym zamiennikiem mleka w proszku, nadaje wyrobom piekarniczym odpowiedni smak, kolor i strukturę.

 

Opakowanie:

worki 25 kg

ZASTOSOWANIE:

image
pieczywo
image
ciasta
image
ciastka
image
wafle
image

Proszek mleczny cukierniczy

Proszek mleczny cukierniczy to kompozycja specjalnie dobranych, naturalnych składników mlecznych.

To doskonały zamiennik mleka w proszku odtłuszczonego, nadaje wyrobom piekarniczym odpowiedni smak, kolor i teksturę.

 

Opakowanie:

worki 25 kg

ZASTOSOWANIE:

image
kremy
image
polewy, nadzienia
image
cukierki
image
desery
image

Proszek karmelowy

Proszek karmelowy to produkt nietypowy, inny od pozostałych naszych wyrobów.

Proszek ciemny, brązowy, pełen karmelowej słodyczy i aromatu toffi. Kusi smakiem i zapachem.

Jest uzyskiwany na drodze suszenia rozpyłowego starannie dobranej mieszanki tłuszczu roślinnego, mleka w proszku, cukru, karmelu, aromatu toffi.

Posiada wyjątkowy smak i zapach.

Zawartość tłuszczu 22%.

 

Opakowanie:

worki 25 kg

ZASTOSOWANIE:

image
kremy
image
desery
image
cukiernictwo
image
lody
image
piekarnictwo
image
suche mieszanki
image

Proszek słono-karmelowy

To produkt o jasnobrązowej barwie i karmelowym, lekko słonym naturalnym smaku.

Jest uzyskiwany na drodze suszenia rozpyłowego starannie dobranej mieszanki tłuszczu roślinnego, serwatki w proszku, cukru, karmelu, aromatu toffi i soli.

Posiada bardziej wyrazisty smak słono-karmelowy.

Zawartość tłuszczu 22 %.

 

Opakowanie:

worki 25 kg

ZASTOSOWANIE:

image
kremy
image
desery
image
cukiernictwo
image
lody
image
piekarnictwo
image
suche mieszanki
image

Proszek serowy

Proszek serowy to sproszkowana forma sera.

Zawiera min. 98% sera.

Jest sypki, o barwie lekko kremowej, smaku i zapachu typowego dla sera .

 

Opakowanie:

worki 25 kg

ZASTOSOWANIE:

image
piekarnictwo
image
wędliny
image
koncentraty spożywcze
image

Mieszanki mleczne na życzenie klienta

Wykwalifikowany zespół technologów, pracowników produkcji i laboratorium oraz wieloletnie doświadczenie w dziedzinie proszkarstwa pozwala nam przygotować produkty jak najlepszej jakości będące odpowiedzią na indywidualne potrzeby odbiorców.

Nasze mieszanki mogą być kompozycją specjalnie dobranych, naturalnych składników mlecznych w zależności od wymagań klienta.

 

Opakowania:

worki 25 kg i 12.5 kg, big bagi

ZASTOSOWANIE: